Autisme en intimiteit

Mannen en vrouwen met het Syndroom van Asperger wel degelijk een verliefd gevoel ervaren. Ze vinden het wel lastiger om dit te uiten en naar buiten te brengen. Hierdoor kunnen ze onbedoeld onverschillig of koel overkomen. Mensen met het syndroom van Asperger ervaren ook in intimiteit en seksualiteit minder echt contact.
Soms ervaren ze niet veel bij onder andere bij zoenen,strelen of knuffelen. Ingewikkeld om dan echt het gevoel van ‘samenzijn”  te ervaren. De persoon met het syndroom van Asperger richt zich dan het liefste of helemaal op zichzelf of helemaal op die ander, maar nooit tegelijk.

Sexueel gedrag uit bijv. pornofilms kunnen ze overnemen, zonder in de gaten te hebben, dat het bij die ander nogal klinisch of mechanisch aanvoelt. Het fijne gevoel ontbreekt, waardoor de niet-asperger-partner zich gebruikt kan voelen, alsof zij ingezet wordt voor de behoeftes van de partner. Hierdoor kan het soms voelen, alsof het bij deze persoon alleen maar draait om de sex. Een echte verbinding om elkaar te voelen ontbreekt. Daarom kan een persoon die een seksuele relatie heeft met een persoon met het syndroom van Asperger, het gevoel hebben, dat het ontbreekt aan echte intimiteit.
Stimuleren van sociale vaardigheden evenals het versterken van vriendschapsvaardigheden en relationele vaardigheden kunnen de wereld van een persoon met Asperger minder verwarrend maken en zou een prioriteit moeten zijn. Dit stimuleren werkt inzichtelijker en werkt tegelijk mee aan een positiever zelfbeeld en meer eigenwaarde. Deze professionele begeleiding kan niet jong genoeg beginnen. Deze begeleiding voorkomt sneller leermoeilijkheden, sociaal isolement of het aangaan van zinvolle vriendschappen of een relatie.

Tags: